Koivu Apteekin -Blogi

HUOMIOI NÄMÄ AURINKOVOIDETTA VALITESSASI

HUOMIOI NÄMÄ AURINKOVOIDETTA VALITESSASI

Ihana kevään aurinko antaa runsaasti vireyttä ja energiaa. Se houkuttelee ulkoilemaan ja kääntämään kasvot kohti lämpöä ja valoa. Iho on kuitenkin kovin herkkä reagoimaan UV-säteisiin pimeän talven jälkeen.


Kasvojen tehostettu suojaaminen aurinkovoiteilla on erityisen tärkeää varsinkin keväisin, kun ihoa luonnollisesti suojaavat melaniinivarastot ovat huvenneet ja ihoa vahvistava pigmentti on vähäistä. Riippuen ihotyypistä ja ihon taipumuksesta, se sietää säteilyä vaihtelevasti. Kannattaa siis varautua ennalta.


Voimakkaat, liialliset UVB -säteet aiheuttavat punoitusta ihon pintakerroksessa, jolloin puhutaan myös ihon palamisesta. UVB -säteet antavat iholle myös sopivasti annosteltuna ruskettuneen sävyn. Syvemmälle ihoon tunkeutuvat UVA -säteet puolestaan tuovat iholle aurinkoallergian riskin ja saavat aikaan solutuhoa pidemmällä aikavälillä. UVA -säteet ovat syy valovanhenemiseen ja iän myötä ryppyihin. Uusimmissa tuotteissa on suoja myös Hev-valoa (sinivaloa) vastaan.


Siispä nyt on viimeistään aika hankkia sopiva aurinkosuojavoide kasvoille ja sitä mukaa kun lämpötilat houkuttavat vähentämään vaatetusta, suojavoide myös koko vartalolle. Kasvoille tarkoitetuissa suojavoiteissa valikoima on nykyään jo hyvin runsas. Yleisesti voidaan jo puhua kevyistä, hyvin imeytyvistä, ihoa optimaalisesti kosteuttavista voiteista. Aurinkovoide voidaan valita ihotyypin mukaisesti kuten hoitovoiteetkin.

 

Tänä keväänä on tullut taas monia erinomaisia uutuuksia valikoimiin tuttuihin, turvallisiin ja luotettuihin apteekkisarjoihin. Aurinkovoiteiden valinta apteekissa on helppoa, koska apteekista saa osaavaa opastusta valintaan.

Valintaa tehdessä selvitetään yleensä tekijät, jotka vaikuttavat mieluisan tuotteen

löytämiseen:

  • hajusteellisuus/hajusteettomuus
  • kasvoille/vartalolle
  • lapsille/aikuisille
  • Suomen kesään /”päiväntasaajalle”
  • uimareille/urheilijoille
  • tehosuojaksi altistukseen/aurinkorannalle
  • emulsioita, vaahtoja, suihkeita, puikkoja  - muotoja ja kokoja on monia- Valintakriteereitä on runsaasti ja siksi me apteekissa autamme ilomielin.

 

Erityisesti kannattaa vielä muistaa, että osa lääkkeistä herkistää UV-säteilylle ja toisaalta jotkin ihosairaudet aktivoituvat UV-säteistä (esim. rosacea ja herpes). Jos kevät/kesän aikaan aloittaa aknelääkityksen, kannattaa aina samalla hankkia myös aurinkovoide suojaamaan ihoa. Hyvissä ajoin käyttöön otettu aurinkovoide voi säästää näkyvältä harmilta.

Kannattaa muistaa myös tärkeät AfterSun -tuotteet, jotka rauhoittavat ihoa sen jälkeen, kun aurinkovoiteet on pesty iholta pois.

Meille suomalaisillehan tämä toimii loistavasti myös mökkituotteena saunan jälkeen, kun tasoitetaan ihon punoitusta.


Olennaiset asiat aurinkovoiteiden käytössä ovat:

  1. Laita aurinkovoidetta riittävästi: mielummin liikaa, kuin liian vähän
  2. Jos oleilet pidempään auringossa, muista lisätä aurinkosuojaa muutaman tunnin välein
  3. Päivän päätteeksi aurinkovoide pestään pois ja ihoa hellitään kosteusvoiteella

 

Mitä herkempi ihosi on, sitä tarkempi aurinkovoiteiden oikeassa käytössä kannattaa olla.

 

Kesä on valon juhlaa. Otetaan siitä ilo irti ja nautitaan lämmöstä turvallisesti. Laaja valikoima aurinkosuojatuotteita tarjouksessa toukokuussa. Tutustu täältä.

APTEEKKARIN VINKIT KUIVAN IHON HOITOON

APTEEKKARIN VINKIT KUIVAN IHON HOITOON

Kuivan ihon hoidossa säännöllinen rasvaus on A ja O, mutta sen tarvetta voidaan usein vähentää käyttämällä ihoa hoitavia pesuöljyjä tai-voiteita. Ihon kosteustasapainon kannalta riittävä veden juominen on tärkeää. Ihon kunnosta voidaan pitää huolta monipuolisella ruokavaliolla.


Ihon kuntoon vaikuttavien A-, C-, D- ja E-vitamiinien saanti ravinnosta kannattaa varmistaa ja täydentää sitä tarvittaessa vaikkapa monipuolisella monivitamiinivalmisteella. Monivitamiinivalmiste sisältää myös sinkkiä, joka on tärkeä ihon, hiusten ja kynsien hyvinvoinnissa. Erityisen tärkeä on C-vitamiini, joka tukee kollageenin muodostumista. Kollageeni on proteiini, joka vaikuttaa ihon rakenteeseen ja auttaa sitä säilyttämään kimmoisuutensa.


Millään lääkkeellä tai ravintolisällä ei ole tieteellisesti todettu olevan ihoa kosteuttavaa vaikutusta. Oman ja asiakkaideni kokemuksen mukaan kuitenkin rasvahappoja sisältävillä ravintolisillä on saatu hyviä tuloksia kuivan ja kutisevan ihon hoidossa. Mustaherukansiemenöljy ja tyrnimarjan siemenistä eristetty öljy sisältävät runsaasti iholle tärkeitä rasvahappoja. Omega-3 rasvahappoja saa rasvaisesta kalasta ja kasviöljyistä tai vaihtoehtoisesti laadukkaista kalaöljyvalmisteista.


Apteekkari Reija Yrjölä/ Kotilääkäri-lehden palstalla 7/2022

LÄÄKEHOIDON ARVIOINTI - Uusi palvelu onnistuneen lääkehoidon tueksi

LÄÄKEHOIDON ARVIOINTI - Uusi palvelu onnistuneen lääkehoidon tueksi

Huolettaako sinua oma tai läheisesi lääkehoito? Kuten auto, myös lääkitys kannattaa katsastaa säännöllisesti. Lääkehoidon arviointipalvelun avulla saadaan arvio asiakkaan kokonaislääkityksestä. Palvelun avulla voidaan selvittää henkilön käyttämien lääkkeiden yhteensopivuus sekä se, ettei lääkityksestä aiheudu ylimääräisiä haittavaikutuksia. Palvelun toteuttaa erikoiskoulutettu farmaseutti. Arvion laatimiseen tarvitaan potilaan ajantasainen lääkelista ja laboratorioarvot.


KENELLE?


  • monilääkityille
  • omasta tai omaisen lääkehoidosta huolestuneelle
  • henkilöille, joilla ei ole vakituista lääkärisuhdetta tai lääkitystä ei kontrolloida eikä seurata säännöllisesti


MITÄ LÄÄKEHOIDON ARVIOINTI (LHA) SISÄLTÄÄ?


  • Asiakkaan tai hänet hyvin tuntevan läheisen tai hoitajan haastattelu
  • Arvioidaan lääkityksen tarkoituksenmukaisuutta, tunnistetaan ja ratkaistaan lääkehoidon ongelmia, kuten:
  • Päällekkäislääkitykset
  • Yhteisvaikutukset
  • Haittakuormat
  • Keskeiset haitat vs. käytetyt lääkkeet
  • Epätarkoituksenmukaiset lääkitykset/annokset/hoidon kesto
  • Iäkkäillä vältettävät lääkkeet
  • Muut huomiot (ottoajat, alilääkitys ym.)
  • Kirjallinen raportti huomioista sekä lääkitysmuutosehdotus
  • Havainnoista keskustellaan asiakkaan kanssa ja kerrotaan muutosehdotuksista. Lopulliset päätökset lääkityksen muutoksista tekee lääkäri.


MITEN VOIN VARATA AJAN?


Jos vielä mietit, olisiko palvelusta sinulle tai omaisellesi hyötyä, voit aloittaa täyttämällä lääkehoidon onnistumisen tarkistuslistan eli LOTTA-listan apteekissa tai apteekki.fi-sivustolla. Jos vastaat kysymyksistä useampaan kohtaan kyllä tai en osaa sanoa, kannattaa ottaa yhteyttä apteekkiin. Voit soittaa meille p. (03) 3122 1100. Palvelun hinta 180€.

NÄIN NOPEUTAT APTEEKKIASIOINTIA

NÄIN NOPEUTAT APTEEKKIASIOINTIA

Loppuvuosi on kiireistä aikaa apteekissa. Monilla asiakkailla Kelan lääkekatto täyttyy, joten moni ajoittaa apteekkiasiointinsa vuoden viimeisiin päiviin. Jos mietit, voisitko vielä tänä vuonna hyödyntää kelan lääkekattoa, kannattaa pyytää farmaseutteja laskemaan lääkkeiden toimitusaikoja valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.


Ajantasainen lääkelista on hyvä ottaa mukaan asioidessasi apteekissa. Lääkelista tarkoittaa ajantasaista listausta käytössä olevista lääkkeistä. Sen saa pyydettäessä omalta terveysasemalta. Voit myös tehdä sen itse kirjoittamalla paperille tai laatia tietokoneella esimerkiksi Lääkekortti.fi -verkkopalvelussa. Lääkelistaan merkitään kaikki käytössä olevat resepti- ja itsehoitolääkkeet, saamasi rokotteet sekä käyttämäsi ravintolisät. Kirjaa jokaisesta valmisteesta nimi ja vahvuus, annos, jolla lääkettä käytät sekä käyttötarkoitus.


Tiesitkö, että voit varata lääkkeesi valmiiksi puhelimitse 03 3122 1100. Näin saamme loppuvuoden asioinnin mahdollisimman sujuvaksi. Muista, että saat lääkkeet ja muut apteekkitarpeet myös näppärästi verkkoapteekista www.koivuapteekki.fi. Verkkoapteekista tilaamalla laitamme maksetun ostoksesi valmiiksi kassalle, joten nouto on nopeaa ja vaivatonta! Noutolokeroistamme voit noutaa tuotteesi silloin, kun se on sinulle sopivinta. Hyödynnä myös Koivu Express -kotiinkuljetus ja saat apteekkituotteet suoraan kotiovellesi!


Varaudu joulun apteekkitarpeisiin ajoissa


Apteekki palvelee aattona ja tapaninpävänä, mutta varautumalla ennalta yleisimpiin joulunajan vaivoihin voi läheisten seurasta rauhoittua nauttimaan ilman keskeytyksiä. Kokosimme avuksesi muistilistan seuraavaa apteekkikäyntiä varten, jos kodin lääkekaappi kaipaa täydennyksiä:


LÄÄKEKAAPIN MUISTILISTA

  • Pärskityttääkö kuusi tai joulukukat? - allergialääke
  • Närästääkö suklaa ja rasvaiset jouluruuat? - närästyslääke
  • Jos pyhinä iskee flunssa - sinkkiasetaatti suihkeena tai imeskelytabletteina, sopiva särky/kuumelääke ja nenäsumute tukkoiseen nenään.
  • Jouluähky? - ravintokuitu ja ruuansulatusentsyymit helpottavat, muista pyhinä kinkunsulattelukävely!
  • Palovammojen hoitoon ensiapusidokset
  • Tarkista vakituisten reseptilääkkeiden riittävyys.


Sujuvaa apteekkiasiointia ja terveyttä loppuvuoteesi! Tervetuloa Koivu Apteekkiin!


KUINKA HELPOTTAA ÄÄNIARAN LEMMIKIN UUTTA VUOTTA?

KUINKA HELPOTTAA ÄÄNIARAN LEMMIKIN UUTTA VUOTTA?

Uusivuosi on monelle lemmikille stressaavaa aikaa. On hyvä ottaa huomioon, että aiemmin ääniin rennosti suhtautunut lemmikki voi toisena vuonna pelätä rakettien pauketta. Äänipelko voi syntyä yllättäenkin esimerkiksi lemmikin säikähtäessä ukkosta. Rakettien myynti alkaa 27.12. joten on hyvä ottaa huomioon että yksittäisiä paukahduksia voi kuulua jo ennen vuoden vaihdetta.


Rauhoittavista valmisteista apua lemmikin ahdistukseen


Apteekista löytyy laaja valikoima tuotteita, joiden avulla omistaja voi helpottaa ääniaran lemmikin ahdistusta. Monet tuotteet tarvitsevat toimiakseen useita viikkoja tai ainakin muutamia päiviä, joten rauhoittava tuote kannattaa ostaa kotiin hyvissä ajoin.


Feromonit


Feromonit ovat ihmisten ja eläinten erittämiä kemiallisia viestiaineita, jotka vaikuttavat saman lajin toisten yksilöiden käyttäytymiseen tai hormonitoimintaan. Feromoneja sisältävät valmisteet auttavat lemmikkiä tuntemaan olonsa turvalliseksi ja rauhalliseksi. Feromonihaihduttimet ovat käteviä etenkin, jos taloudessa on useampi lemmikki. Haihduttimia on saataville kissoille ja koirille. Haihdutin laitetaan pistorasiaan sellaiseen huoneeseen, jossa lemmikki yleensä oleskelee. Sen käyttö olisi hyvä aloittaa jo kuukausi ennen, mutta vähintään 1-2 viikkoa ennen uutta vuotta.


Välittäjäaineet


Osa tuotteista sisältää ravinneosia, jotka lisäävät hermoston välittäjäaineiden, kuten serotoniinin, dopamiinin ja GABAn tuotantoa. Nämä välittäjäaineet vaikuttavat lemmikkiin rauhoittavasti. Tuotteita löytyy kaikille nisäkkäille, kuten kissoille, koirille, kaneille ja jyrsijöille sekä linnuille ja hevosille. Välittäjäaineisiin vaikuttavia tuotteita on tabletteina, suihkeina sekä haihduttimina. Vaikutus alkaa tuotteesta riippuen heti tai vasta muutaman viikon kuluttua käytön aloittamisesta.


Me Koivu Apteekissa toivomme jokaiselle lemmikille rauhallista ja mukavaa vuoden vaihdetta. Henkilökuntamme auttaa valitsemaan lemmikillesi parhaiten sopivan tuotteen. Tervetuloa palveltavaksi!




ETURAUHANEN JA EREKTIO

ETURAUHANEN JA EREKTIO

Miehen eturauhanen sijaitsee virtsarakon alapuolella. Rakosta lähtevä virtsaputki kulkee eturauhasen läpi. Eturauhasen pääasiallinen tehtävä on tuottaa siemennestettä, joka kuljettaa ja ravitsee siittiöitä. Siemensyöksyn aikana eturauhasen läpi kulkevan virtsaputken osan tehtävänä on estää siemennesteen takaisinvirtaus rakkoon sulkemalla rakon kaula. Noin 40% yli 60-vuotiaista miehistä kärsii eturauhasen liikakasvun aiheuttamista oireista (Terveyskirjasto 2022).


Eturauhasen liikakasvun syyt ja oireet


Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on normaalia ikääntyvillä miehillä. Yleisiä oireita ovat lisääntynyt virtsaamistarve, virtsan karkailu, virtsantulon viipyminen ja heikentynyt virtsasuihku. Myös erektiohäiriöt ovat mahdollisia. Oireet johtuvat siitä, että virtsarakon alapuolella sijaitseva eturauhanen painaa suurentuessaan rakon pohjaa sekä ahtauttaa rauhasen läpi kulkevaa virtsaputkea. Eturauhasen kasvu vaikuttaa myös rauhasen sekä virtsarakon kaulan lihaksiston toimintaan.


Ikä sekä normaali miessukuhormonin tuotanto ovat eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun tunnetut riskitekijät. Oireita voivat pahentaa stressi, kylmettyminen, alkoholin käyttö sekä eräät sympaattiseen hermostoon ja mielialaan vaikuttavat lääkeaineet.


Ennaltaehkäisy ja hoito


Koska eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, sen ennaltaehkäisyyn ei juurikaan pysty itse vaikuttamaan. Terveelliset elämäntavat sekä kylmettymisen välttäminen voivat auttaa siihen etteivät oireet äkisti pahene.


Jos oireet eivät juurikaan haittaa elämää, alkuun hoito voidaan aloittaa seurannalla. Usein eturauhanen kuitenkin jatkaa kasvuaan ja on tavallista, että jossain kohtaa oireet pahenevat ja avuksi tarvitaan muita hoitokeinoja. Eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua voidaan hoitaa lääkkeillä, laser- sekä leikkaushoidolla. Lääkäri valitsee yhdessä potilaan kanssa oireiden ja tutkimusten perusteella parhaan hoitomuodon.


Jos kärsit virtsaamisvaivoista esimerkiksi joudut heräämään useasti yöllä vessaan, virtsasuihku on heikko ja tuntuu ettei rakko tyhjene kunnolla, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Myös erektiohäiriöiden syyt on aina hyvä selvittää lääkärin vastaanotolla, jotta voidaan poissulkea mahdolliset oireita aiheuttavat sairaudet.


Koivu Apteekin seksuaalineuvojan kanssa voit tulla matalalla kynnyksellä juttelemaan sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä aiheista. Apteekistamme löydät myös hyvän valikoiman tuotteita seksuaaliterveyden tueksi.

APTEEKIN VINKIT PARRAN HOITOON

APTEEKIN VINKIT PARRAN HOITOON

Hyvännäköisen parran saamiseksi tarvitaan kärsivällisyyttä, säännöllistä huoltamista sekä laadukkaita tuotteita. Niin hiusten kuin parrankin kasvun lähtökohtana on hyväkuntoinen iho sekä riittävä vitamiinien ja hivenaineiden saanti.


1.Huolehdi kasvojen ihosta


Upean parran perusta on hyväkuntoinen iho. Jokainen mies on yksilöllinen ja siksi on lähes mahdotonta vinkata tuotteita, jotka toimisivat kaikille. Ihonhoidon peruspilarit ovat omalle ihotyypille sopiva pesu, kasvovesi ja kosteusvoide. Lisäksi ihoa kannattaa kuoria säännöllisesti. Kuorinta auttaa ihoa uudistumaan ja ennaltaehkäisee kutinaa sekä sisäänpäin kasvaneita karvoja. Hyvin hoidettu iho antaa parralle paremman alustan kasvaa terveeksi ja tuuheaksi. Koivu Apteekin kosmetologit auttavat mielellään sopivien tuotteiden valinnassa.


Parran kasvaessa iho sen alla joutuu sopeutumaan uudenlaiseen tilanteeseen ja saattaa alkaa hilseilemään. Tällöin on erityisen tärkeää kosteuttaa parran alla olevaa ihoa tuotteilla, jotka eivät tuki ihohuokosia. Jos parran lisäksi hilseilyä, punoitusta tai kutinaa esiintyy hiuspohjassa, kulmakarvoissa tai nenänpielissä, voi kyseessä olla tali-ihottuma. Tällöin pelkkä kosteutus ei riitä vaan avuksi voidaan tarvita lääkevoiteita.


2.Käytä partavaahtoa ja aftershavea


Halusitpa siistiä pidemmän parran rajoja tai ajaa koko parran pois, kannattaa avuksi ottaa partavaahto. Vaahto helpottaa parran ajoa ja suojaa ihoa. Usein partavaahto sisältää myös aineita, jotka rauhoittavat ihoa parran ajon jälkeen.


Parran ajon jälkeen iho saattaa tuntua ärtyisältä ja kuivalta. Aftershave tuotteet kosteuttavat ja rauhoittavat ihoa.


3.Pese parta sille tarkoitetulla shampoolla


Parta on omalaatuinen, joten sille kannattaa olla oma pesuaine. Hiuksille tarkoitetut shampoot voivat olla liian peseviä, mikä saattaa aiheuttaa parran kuivumista tai hilseilyä. Parralle tarkoitettu shampoo pesee hellävaraisesti ja samalla kosteuttaa.


4.Partaöljy ravitsee partaa ja ihoa


Jokaisen parrakkaan miehen kannattaa hankkia laadukas partaöljy. Se ravitsee ja kosteuttaa partaa tehden siitä hyväkuntoisen ja kiiltävän. Lisäksi se hoitaa myös ihoa parran alla.


5.Huolehdi riittävästä vitamiinien ja hivenaineiden saannista


Kauniit hiukset ja myös hyvännäköinen parta tarvitsevat kasvaakseen riittävästi ravintoaineita. Näistä tärkeimpinä mainittakoon biotiini, sinkki ja seleeni. Etenkin, jos ruokavalio ei ole kovin monipuolinen, kannattaa hyvien partatuotteiden lisäksi ottaa käyttöön ravintolisät.


Extravinkki: Harjaa partaa! Sen lisäksi, että harjaus pitää karvat ojennuksessa se myös puhdistaa kuolleen ihosolukon, hilseen ja päivän aikana kertyneen pölyn. Lisäksi harjatessa karvan luonnolliset öljyt levittyvät kosteuttaen ja raviten partaa.


VAIVAAKO SELKÄKIPU?

VAIVAAKO SELKÄKIPU?

Selkäkipu on yleinen vaiva, joka tuntuu useimmiten äkillisenä kipuna alaselän alueella. Selkä pyrkii suojaamaan vammautunutta aluetta jännittämällä ympäröiviä lihaksia, mikä voi johtaa siihen, että koko selkä saattaa jumiutua. Tällöin jopa sängystä nouseminen voi olla haastavaa.


Selkäkivun yleisin syy on lihasten jännittyminen, mutta myös muut syyt kuten välilevyn pullistuma on mahdollinen. Kipua voi aluksi hoitaa kotikonstein, mutta jos lisäksi esiintyy oireita vatsan, lantion tai alaraajojen alueilla on syytä hakeutua kiireellisesti hoitoon. Jos selkäkipu jatkuu useamman viikon ajan, on syytä hakeutua lääkärin tutkimuksiin.


Selkäkivun itsehoidossa tärkeää on liikkua kevyesti niin pian kuin kivun sallimissa rajoissa voi. Alkuun liikunnaksi sopii vaikkapa lyhyehkö kävelylenkki kerran tai useammin päivän aikana. Pieni liike vilkastuttaa jumiutuneiden lihasten aineenvaihduntaa ja nopeuttaa kramppien laukeamista. Joskus voimakas kipu voi vaatia lyhytkestoista lepoa ja silloin erilaisista selän rentoutusasennoista voi olla hyötyä.


Kivun hoitoon voidaan käyttää kipulääkettä. Apteekin farmaseutti auttaa oikean tuotteen valinnassa. Myös lääkkeetöntä kylmä-lämpögeeliä kannattaa kokeilla hoidon tueksi. Kylmä helpottaa viilentämällä kipukohtaa ja sen jälkeen lämpö rentouttaa lihaksia ja tukee paranemista.


Kivunhoidon lisäksi on syytä kiinnittää huomiota selkää tukeviin toimiin arjessa. Jos työ on fyysistä ja sisältää raskaita nostoja, on syytä kiinnittää erityistä huomiota hyviin työasentoihin. Vähäinen liikunta, ylipaino ja tupakointi voivat myös lisätä selkäkipuja, joten terveellisten elintapojen noudattaminen on hyvä tuki myös terveelle selälle. Stressillä ja tyytymättömyydellä omaan työhön näyttäisi myös olevan yhteys selkävaivoihin.


HENKILÖKUNNAN SUOSIKKITUOTTEET VIRKEÄMPÄÄN ARKEEN

HENKILÖKUNNAN SUOSIKKITUOTTEET VIRKEÄMPÄÄN ARKEEN

1.Unirytmi kuntoon

Arjessa jaksamisen tärkein asia on riittävä lepo. Säännöllinen unirytmi auttaa meitä heräämään aamuisin virkeämpänä. Jos uni ei iltaisin tahdo tulla, voidaan rytmitykseen käyttää aikuisille apuna melatoniinia. Melatoniinitabletit voidaan ottaa illalla noin tunti ennen nukkumaanmenoa.

2.Virtaa vitamiineista

Tuntuuko, että tarvisit lisää puhtia päivääsi? C-vitamiini, magnesium ja useat B-vitamiinit auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. Lisäksi ubikinonia ja alfalipoiinihappoa kannattaa kokeilla avuksi väsymystä helpottamaan.

3.Apua stressin hallintaan

Arjen jaksamisen kannalta reippailu raittiissa ilmassa on mitä parhainta liikuntaa. Sykkeen noustessa aineenvaihdunta vilkastuu ja keho tuottaa mielihyvää aikaansaavia välittäjäaineita. Luonnossa liikkumisen on myös havaittu madaltavan stressitasoja. Stressin hallintaan löytyy hyviä tuotteita myös apteekin hyllyltä. Kokeile esimerkiksi Bertil's No Stress tai Harmonia KSM66 valmisteita.

4.Buustia vastustuskyvylle

Riittävä lepo, hyvä käsihygienia ja terveelliset elintavat mahdolistavat elimistön puolustusmekanismien toiminnan täydellä teholla. Kun pidät huolta itsestäsi, on elimistö vastustusukykyisempi taudinaiheuttajia vastaan. D-vitamiini, C-vitamiini, sinkki ja seleeni vahvistavat immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Tutustu tarkemmin henkilökunnan suosikkituotteisiin tästä. Koivu Apteekin osaava henkilökunta auttaa mielellään sinua valitsemaan juuri sinun tarpeisiisi sopivat tuotteet.


DIABEETIKON SUUN HOITO

DIABEETIKON SUUN HOITO

Diabeteksen hyvä hoitotasapaino vaikuttaa myönteisesti suunterveyteen ja terve suu tukee diabeteksen hoitoa.


Diabetes saattaa lisätä alttiutta erilaisille suun alueen sairauksille;

  • ientulehdukselle
  • hampaiden kiinnityskudosten sairaudelle eli parodontiitille
  • hampaiden reikiintymiselle
  • limakalvojen sienitulehduksille.

Diabetes lisää hampaiden kiinnityskudossairauden eli parodontiitin riskiä n. 3-kertaiseksi.


Näin hoidat suuta:

1.Puhdistus

  • Tehokas ja säännöllinen hampaiden harjaus pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla vähintään kaksi kertaa päivässä.
  • Hammasvälien puhdistus päivittäin hammaslangalla tai hammasväliharjalla.
  • Hammasproteesit puhdistetaan erityisen hyvin. Proteesit on syytä pitää yöllä poissa suusta ja säilyttää kuivana ilmavassa rasiassa.

2.Hoida

  • Huono sokeritasapaino voi aiheuttaa suun kuivumista, pistelyä poskien limakalvolla ja kielessä, suutulehdusta sekä limakalvo-muutoksia.
  • Päätä ateria pureskelemalla ksylitolipurukumia tai ksylitolia ja fluoria sisältäviä imeskelytabletteja ja -pastilleja.
  • Hoida kuivaa suuta kostettavilla geeleillä ja suihkeilla, jotka pitävät suun kosteana pitempään kuin vesi. Niitä käytetään etenkin yöllä ja niitä voidaan tarvittaessa käyttää jatkuvasti.

3.Tarkistukset

  • Hampaiden puhdistamisen tehon voi tarkistaa plakkivärjäyksellä. Plakkivärjäystabletit paljastavat kerääntyneen bakteeriplakin.
  • Käy hammaslääkärillä ja suuhygienistillä säännöllisesti tarkistuttamassa suun ja hampaiden kunto.



KUITU ON DIABETEKSEN YSTÄVÄ

KUITU ON DIABETEKSEN YSTÄVÄ

Riittävä kuidun saanti on tärkeää diabeetikolle. Kuitu auttaa sokeritasapainon ylläpidossa ja voi lisätä insuliiniherkkyyttä sekä kylläisyysastetta. Lisäksi se auttaa vatsa- ja suolisto-oireiden hallinnassa.

Ravintokuidun riittävän runsas saanti on tärkeää henkilöille, joilla on haasteita sokeritasapainon kanssa. Kuitu hillitsee aterian jälkeistä verensokerin nousua, sillä se hidastaa glukoosin (sokerin) imeytymistä verenkiertoon. 

Kuitu voi myös lisätä elimistön insuliiniherkkyyttä - tällöin pienempi määrä insuliinia riittää alentamaan verensokeria. Täysjyväruisleivän sekä hapattamalla valmistetun täysjyvävehnäleivän syömisen on myös osoitettu alentavan aterian jälkeistä verensokerin nousua. 

Kuitu lisää ruuan kylläisyysastetta, eli pitää nälkää paremmin loitolla verrattuna kuituköyhään ruokavalioon. Erityisesti kaurasta, ohrasta ja rukiista saadut viljakuidut lisäävät kylläisyyden tunnetta. Tämä tukee painonhallintaa, joka on keskeistä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa.


Kuidun rooli diabeetikon vatsa- ja suolisto-oireiden hallinnassa

Vatsa- ja suolisto-oireet ovat yleisiä vaivoja diabetesta sairastavilla. Kuitu auttaa oireiden hallinnassa. 

Oireet voivat liittyä osittain diabeteslääkkeiden käyttöön tai sairauteen itsessään. Pitkään jatkunut ja huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes voi altistaa autonomiselle neuropatialle. Se tarkoittaa suoliston hermotuksen häiriötä, jonka vaikutuksesta ravinto ei kulje suolistossa normaaliin tapaan. Tämä voi aiheuttaa ripulia tai ummetusta. 

On kuitenkin tärkeää muistaa, että diabeetikon ummetus- tai ripulioireilu ei aina johdu autonomisesta neuropatiasta, vaan taustalla voi olla muitakin syitä. 

Ripulia esiintyy jopa 20 prosentilla diabeetikoista. Sen hoidoksi suositellaan lisäämään ruokavalioon kuitua. Tarvittaessa voidaan käyttää myös ripulilääkkeitä. 

Ummetus on diabeetikoilla ripuliakin yleisempää, joidenkin arvioiden mukaan sitä esiintyy jopa 60 prosentilla pitkään sairastaneista diabeetikoista. Diabeetikon ummetuksen hoidoksi suositellaan samoja menetelmiä kuin muillekin – riittävästi kuituja, nesteitä ja liikuntaa. Kuitutyypeistä viljojen kuitu näyttäisi olevan kaikista tehokkainta ummetuksen hoitoon. Ruokavalion ja liikunnan lisäksi saatetaan joutua turvautumaan ummetuslääkkeisiin. 

Toisinaan diabetes voi aiheuttaa myös gastropareesia eli mahalaukun hidastunutta tyhjenemistä. Gastropareesista kärsiville ei suositella kuitulisää, sillä se voi entisestään hidastaa mahalaukun tyhjenemistä.

Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn ja hoidon näkökulmasta on siis monta syytä, miksi kuidun runsaaseen saantiin kannattaa panostaa. Eri kuitulähteillä ja kuitutyypeillä on erilaiset vaikutukset verensokeriarvoihin ja diabeetikon vatsa- ja suolisto-oireisiin, joten kuituja kannattaa valita monentyyppisistä lähteistä.

Lisätietoa kuidusta ja kuidun lähteistä voit lukea tästä artikkelista


Teksti: Katri Suhonen, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti, Ravistamo Oy

DIABEETIKON JALKOJEN HOITO

DIABEETIKON JALKOJEN HOITO

Diabetes saattaa heikentää jalkojen tuntoaistia ja siten jalat altistuvat helpommin vammoille ja tulehduksille. Hyvä sokeritasapaino on jalkojen hyvinvoinnille paras apu, sillä liian korkea verensokeri aiheuttaa hermovaurioiden ohella tulehdusherkkyyttä.
HUOLELLINEN JALKOJENHOITO ON ERITYISEN TÄRKEÄÄ DIABEETIKOLLE.


Näin hoidat jalkojasi:

Vaihe 1.

Hyvä päivittäinen jalkojen hoito ja ylläpito on välttämätöntä.

  • Jalkojen pesu
  • Jalkojen kosteutus
  • Jalkojen tutkiminen vaurioiden tai muutosten, kuten punoituksen tai ihon kovettumien varalta


Vaihe 2.

Käytä oikeanlaisia kenkiä ja sukkia. Iho voi kovettua kohdista, joissa kenkäsi tai sukkasi hankaavat ihoa. Tätä voidaan vähentää käyttämällä sopivia ja tukevia kenkiä. Vältä myös kenkien käyttämistä ilman sukkia.


Vaihe 3.

Kiinnitä huomiota varpaankynsiin. Kynnet pitäisi leikata säännöllisesti leikkureilla tai viilaamalla. Leikkaa tai viilaa suorassa linjassa sisäänpäin kasvaneiden varpaankynsien välttämiseksi.


Vaihe 4.

Hoida ongelmat nopeasti.

Jos huomaat ongelmia, ryhdy toimeen hyvissä ajoin äläkä viivyttele ennen lääkärin puoleen kääntymistä.


Meiltä Koivu Apteekin valikoimista löytyy tehokkaat jalkojen hoitotuotteet, jotka sopivat diabeetikoiden jalkojen hoitoon. Poikkea kysymässä, niin autamme mielellämme!

Marraskuun 2021 ajan Flexitol -tuotesarja -15%.

Tutustu lisää tuotteisiin täältä.

LIHATON LOKAKUU - Mikä, miksi ja miten?

LIHATON LOKAKUU - Mikä, miksi ja miten?

Pähkinänkuoressa: kyseessä on kampanja, jonka tarkoituksena on pidättyä kokonaan tai vähentää lihan syöntiä kuukauden ajan.


Miksi?


Apteekin näkökulmasta oleellista on tietenkin lihan syönnin vähentämisen vaikutus terveyteen. Suomalaiset ravitsemussuositukset kehottavat syömään punaista lihaa ja lihavalmisteita enintään 500 grammaa viikossa, mutta selvitysten mukaan suomalaiset syövät lihaa kaksinkertaisen määrän suositukseen nähden. Kasvikset (vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät) sisältävät runsaasti suojaravintoaineita, kuten kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka ovat tärkeitä elimistön toiminnalle. Kasvikset sisältävät painoonsa nähden vain vähän energiaa, mikä tekee niistä tärkeitä myös painonhallinnassa. Kasviksissa ei ole lainkaan suolaa, sokeria eikä kolesterolia. Osana terveellistä ruokavaliota ja muita terveitä elintapoja ne auttavat myös hallitsemaan ja alentamaan verenpainetta, verensokeria sekä veren kolesterolipitoisuutta. Kasvisten terveysvaikutukset tunnetaan hyvin: Runsas kasvisten käyttö muun muassa pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabetekseen sekä eräisiin syöpiin. Lihan vähentämisestä hyötyy sekä oma terveys että ilmasto.

 

Miten?


Muutoksen voi aloittaa esimerkiksi korvaamalla yhden liharuoan viikossa kala- tai kasvisruoalla tai lisäämällä kasviksia tuttuihin liharuokiin, jolloin lihan osuus aterialla pienenee. Lihan voi myös korvata joko kokonaan tai osittain uusilla kasviproteiinivalmisteilla. Jokainen voi siis osallistua haasteeseen haluamallaan tavalla.

Jos ravinto on pääasiassa kasvispainotteista, riittävä proteiinin saanti on hyvä taata käyttämällä monipuolisesti esimerkiksi siemeniä, pähkinöitä, soijaa, moniviljatuotteita ja erilaisia kasviproteiinivalmisteita. Jos ruokavalio on täysin kasviperäinen, tulee sen koostamisessa olla hyvin tarkka, jotta ravinnosta saadaan kaikki tarvittava.

Mikroravinteita, joista saattaa syntyä vajetta ovat:

 

  • B12-vitamiini, jota saadaan vain eläinkunnan tuotteista, kuten lihasta, kalasta ja maidosta.
  • D-vitamiini, jonka lähteitä ovat pääasiassa kala ja vitaminoidut maitotuotteet.
  • Jodi, jota suomalaiset saavat pääasiassa kananmunista, kalasta ja maitotuotteista.
  • Sinkki ja riboflaviini eli B2-vitamiini. Näitä on mahdollista saada vegaanisesta ruokavaliosta, mutta se vaatii perehtymistä ja huolellisuutta. Esimerkiksi riboflaviinia on lisätty useisiin kasvimaitoihin, ja sitä saa myös oluthiivahiutaleista. Jos suosii luomuruokaa, kannattaa kiinnittää huomiota myös seleenin saantiin. Parhaita seleenin lähteitä vegaanisessa ruokavaliossa ovat parapähkinät, auringonkukansiemenet ja seesaminsiemenet.



Meiltä Koivu Apteekin valikoimista löytyy laadukkaita vitamiinivalmisteita, jotka sopivat vegaaniseen ruokavalioon ja ilmastoasiatkin on pakkauksissa huomioitu. Poikkea kysymässä, niin autamme mielellämme!


Lue lisää vegaaniruokavalioon sopivista ravintolisistä täältä

LASTENVIIKKO - LAPSEN JA NUOREN SUUNTERVEYS

LASTENVIIKKO - LAPSEN JA NUOREN SUUNTERVEYS

Eri ikäisten lasten hampaista huolehtimiselle on iästä riippuen erilaiset vaatimukset, mutta yhteistä kaikille on, että vanhemmat ovat vastuussa lasten oikeiden suunhoito- ja ravitsemustottumusten oppimisesta. Lapset omaksuvat vanhemmilta positiivisen asennoitumisen suunterveydestä huolehtimiseen ja vähitellen oppivat itse ottamaan siitä vastuuta, joka jatkuu kouluiässä ja aikuiseksi varttuessa.


Vauvan suunhoito


Lapsen hampaista huolehtiminen alkaa jo ennen syntymää. Vanhempien tulisi huolehtia oman suunsa hyvästä puhdistuksesta ja hoidosta jo odotusaikana. Neuvolasta monesti ohjeistetaankin käymään hammashoitojalla ennen lapsen syntynää, sillä kun vanhemman suu on terve, myös suun haitallisten bakteerien määrät ovat pienempiä ja samoin vauvalle siirtyvän kariestartunnan riski pienempi. Vanhemmat voivat ehkäistä reikiintymistä aiheuttavan bakteerin tarttumista myös käyttämällä ksylitolia säännöllisesti 3–5 kertaa päivässä aterioiden jälkeen.



Pieni lapsi saa ensimmäiset hampaat noin puolen vuoden iässä. Hampaiden harjaus aloitetaan heti ensimmäisen maitohampaan puhjettua. Hampaat harjataan pehmeällä vauvaharjalla. Jos lapsi käyttää tuttia, se on hyvä puhdistaa juoksevan veden alla, ei koskaan vanhemman omassa suussa. Samoin kariestartunnan ehkäisemiseksi lapsella on hyvä olla aina oma lusikka, jota ei laiteta aikuisen suuhun. Ravintotottumuksilla on merkitystä jo pienestä pitäen: Sokeripitoisten välipalojen ja juomien antamista lapselle tulee välttää, koska ne auttavat bakteerien tarttumista. Janojuomaksi parasta lapselle on vesi.

 

 

Leikki-ikäinen harjoittelee hampaiden harjausta


Keskeisintä lapsen suunterveyden ylläpitämisessä ovat terveelliset ravintotottumukset ja riittävä hampaiden harjaus.

 

 Maitohampaiden puhkeamisaika noin 0,5–2-vuotiaana on reikiintymisen kannalta kriittinen vaihe. Myös ensimmäisten pysyvien poskihampaiden puhjetessa 5–7-vuotiaana vanhempien kannattaa olla tarkkana lapsen suunterveyden ylläpitämisessä. Lapsille on olemassa omia pieniä, pehmeäharjaksisia hammasharjoja, joista joissakin on harjaamisesta hauskaa tekeviä lisätoimintoja kuten vilkkuvia valoja. Harjaamishetkiin on myös kehitetty erilaisia lauluja tai kännykkäsovelluksia, jolloin tärkeää taitoa harjoitellaan leikin keinoin. Lapsen on hyvä harjoitella itse harjaamista pienestä pitäen. Vanhemmat harjaavat alle 6-vuotiaan lapsen hampaat kaksi kertaa päivässä. Sen jälkeenkin harjaustulos tulee tarkistaa siihen asti, kunnes lapsen motoriikka on riittävä eli noin 8–12-vuotiaaksi asti.

Hampaat kannattaa harjata järjestelmällisesti, jotta kaikki pinnat tulee puhdistettua. Harjaus kannattaa aloittaa hankalimmasta kohdasta eli takahampaiden sisäpinnoilta, seuraavaksi ulkopinnat, ja lopuksi harjataan purupinnat leuka kerrallaan.




Käytä fluorihammastahnaa:

·        Alle 3-vuotiaille suositus on kahdesti päivässä sipaisu tai riisiryynin kokoinen pieni määrä hammastahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm (parts per million) eli 0,10–0,11 %.

·        3–5-vuotiaille suositellaan kahdesti päivässä lapsen pikkusormen kynnen tai herneen kokoista nokaretta tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm.

·        6 vuoden iästä alkaen suositus on kahdesti päivässä 0,5–2 cm:n kokoinen nokare tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 450 ppm.

 

Erikoishammastahnat kuten hammaskiveä ehkäisevät tahnat eivät sovi lapsille. Syljen kalsiumpitoisuus vähenee hammaskiveä ehkäisevää tahnaa käytettäessä, mikä ei ole hyväksi lapsen hampaan kiilteelleHammastahnat, jotka eivät sisällä natriumlaurylsulfaattia, voivat auttaa, jos suussa on kipeitä limakalvorakkuloita eli aftoja. . Suun terveydenhoidon ammattilainen arvioi, olisiko lapselle hyötyä mahdollisesta lisäfluorista, sen käyttöä ei ole syytä aloittaa omin päin.


Koululaisen ja nuoren on tärkeää huolehtia puhkeavista pysyvistä hampaista

 

Kouluvuosina on tärkeä huolehtia terveellisistä ruokatottumuksista, välttää napostelua, makeita ja happamia juomia sekä päihteitä ja puhdistaa hampaat säännöllisesti ja huolellisesti. Hampaat reikiintyvät helposti etenkin puhkeamisvaiheessa. Riittämätön suuhygienia aiheuttaa monille koululaisille myös ientulehdusta.

 

Virvoitusjuomat, light-juomat, urheilu- ja energiajuomat, useimmat makuvedet, täysmehut ja marjamehut aiheuttavat eroosiota eli hammaskiilteen syöpymistä. Sokeria sisältävät juomat aiheuttavat hampaiden reikiintymistä. Ksylitolia kannattaa käyttää säännöllisesti 3–5 kertaa, yhteensä 5 g päivässä. Ksylitoli vaikuttaa edullisesti nimenomaan puhkeaviin hampaisiin. Makeisia ei pitäisi syödä joka päivä. Karkkipäivä kerran viikossa on hyvä tapa, mutta silloinkin karkit pitäisi nauttia herkkuhetkenä heti aterian jälkeen eikä pitkin päivää napostellen. Ja lopuksi vielä ksylitolia.


Hammasharjan tulee olla pehmeäharjaksinen ja alakoululaisilla sen harjaspään riittävän pieni. Viimeistään yläkouluun mentäessä kannattaa alkaa käyttää aikuisten hammasharjaa. Hammasvälien puhdistus hammaslangalla tai harjatikulla suositellaan aloitettavan noin 10–12-vuotiaana. Koululaisille käy aikuisten fluorihammastahna, herkille limakalvoille mieltuiten ilman vaahtoutuisaineita. Kouluikäisille ei suositella erikoistahnoja (esim. valkaisevia tai hammaskiven muodostusta ehkäiseviä tahnoja). Vielä alakoulun ensimmäisillä luokilla koululainen tarvitsee vanhempien apua harjauksessa tai ainakin harjaustuloksen tarkistamista. Jos lapselle muodostuu hammaskiveä, saattaa sähköhammasharjan käytöstä olla hyötyä. Kouluiässä hammashoidossa saatetaan aloittaa oikomishoito ja oikomislaitteet keräävät helposti plakkia. Kojeiden puhdistaminen on tärkeää suuhygienian kannalta ja apteekista löytyy näihin erilaisia puhdistustabletteja tai -liuoksia.


Kysy lisää meiltä Koivu Apteekista, niin neuvomme lapsellesi sopivan tahnan ja harjan tai mistä saa helpotusta jos lapsen suussa on limakalvovaurioita.




lähde: Suomen hammaslääkäriliitto




LASTENVIIKKO - LAPSEN JA NUOREN RAVITSEMUS JA LISÄRAVINTEET

LASTENVIIKKO - LAPSEN JA NUOREN RAVITSEMUS JA LISÄRAVINTEET

Terveellisen syömisen pääperiaatteet ovat pääosin samat niin lapsille kuin aikuisille. Pähkinänkuoressa: Säännöllinen ateriarytmi on tärkeää, että energiaa saadaan riittämään koko päivälle. Kokonaisuus ratkaisee ja herkkuhetkiä mahtuu hyvin sekaan, kun arjessa tehdään terveellisiä valintoja.


Leikki-ikäisen ravitsemussuositukset


Pieneen vatsaan ei mahdu kerralla suurta määrää ruokaa, joten säännöllinen syöminen on tärkeää. Terveyttä, normaalia kasvua ja kehittymistä edistävä ruokavalio perustuu monipuolisuuteen. Monipuoliset ruokavalinnat takaavat parhaiten sen, että lapsi saa riittävästi kaikkia tarvittavia ravintoaineita eli hiilihydraatteja, rasvoja, proteiinia, kuituja, vitamiineja sekä kivennäisaineita. Ruoista ravintoaineita saadaan riittävästi ja sopivassa suhteessa, kun pääateriat kootaan lautasmallin mukaan: puolet lautasesta kasviksia, neljännes hiilihydraattipitoista lisäkettä (kuten perunaa, riisiä tai pastaa) ja neljännes proteiinin lähdettä (kasviproteiinia, kalaa, broileria tai lihaa). Vihanneksista ja Marjoista saadaan tärkeää ravintokuitua sekä vitamiineja ja kivennäisaineita ja leikki-ikäisen ruokavaloon suositellaan näitä viisi lapsen oman kämmenen kokoista annosta päivittäin.

 

Kasvisten ohella lasten ravitsemuksessa kannattaa kiinnittää huomio pehmeän rasvan riittävään määrään. Leikki-ikäinen lapsi tarvitsee 20–30 g, eli 1,5-2 ruokalusikallista tai 4–6 teelusikallista näkyvää rasvaa päivässä. Hyviä pehmeän eli tyydyttymättömän rasvan lähteitä ovat mantelit, pähkinät ja siemenet (joita voi syödä vaihdellen 1 tl:n päivässä) sekä rasvainen kala. Kala on myös hyvä D-vitamiinin lähde ja sitä kannattaa syödä vähintään kaksi kertaa viikossa.

Proteiinilähteinä leikki-ikäisillä, kuin isommillakin lapsilla ja nuorilla kannattaa suosia palkokasveja ja kasviproteiinilähteitä viikottain ja siipikarjaa 2-3 kertaa viikossa. Punaista lihaa voidaan käyttää harvemmin ja leikki-ikäisten kohdalla makkaroita ja lihavalmisteita korkeintaan satunnaisesti.

Viljavalmisteista kannattaa valita vähäsuolaisia ja runsaasti kuitu- ja ravintoaineita sisältäviä täysjyvävalmisteita päivittäin noin 4 annoksen verran. Yksi annos on joko viipale leipää tai noin 1 dl keitettyä puuroa tai viljalisäkettä.


Maitotuotteet ja useat täydennetyt kasvipohjaiset maidonkaltaiset tuotteet ovat ruokavaliossa proteiinin lisäksi monien tärkeiden ravintoaineiden, kuten D- vitamiinin, jodin, B-vitamiinien ja kalsiumin lähteitä. Leikki-ikäisille suositellaan nestemäisiä maitovalmisteita 4 dl ja lisäksi 1 viipale juustoa päivittäin. Kasvipohjaisten maidon- ja jogurtinkaltaisten valmisteiden rasva on terveydelle edullista pehmeää rasvaa, kookos- ja palmurasvaa lukuun ottamatta.


Terveellisiä valintoja tehdessä on hyvä tiedostaa, että lapset saavat lisättyä sokeria eniten mehujuomista, jogurtista, suklaasta, makeisista, maitojälkiruoista ja makeista leivonnaisista. Tyydyttynyttä rasvaa lapset saavat eniten maitovalmisteista, liharuoista, viljavalmisteista ja rasvalevitteistä. Etenkin leivän ja juuston suolapitoisuuksia kannattaa siis tarkkailla ja valita vähäsuolainen vaihtoehto. Koko perheelle paras suolavaihtoehto on jodioitu suola riittävän jodin saannin turvaamiseksi.

 

 

Koululaisen aktiivisiin päiviin energiaa

 


Koululaisten hyvinvointia tukee säännöllinen ateriarytmi ja kunnolliset pääateriat: hyvä aamiainen, täysipainoinen koululounas, kodin päivällinen ja viisaasti koostetut välipalat. Hyvä välipala sisältää hedelmiä, marjoja tai kasviksia sekä viljavalmisteita ja vähärasvaisia maitovalmisteita.


Kun ateriarytmi on riittävän tiivis, ei vireystila pääse notkahtamaan koulun jälkeen ja virtaa riittää myös harrastuksiin. Kaikki aiemmin mainitut leikki-ikäisen lapsen hyvät ravinnonlähteet pätevät myös isommille lapsille. Koululainen saattaa kuitenkin viettää jo pitkiä aikoja ilman aikuisen valvontaa ja tarvitsee monesti aikuisia muistuttamaan välipaloista, jotta houkutukset napostella terveydelle haitallisia paljon suolaa, sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa sisältäviä herkkuja pysyisivät loitolla.

Ruokien ja juomien runsas sokeripitoisuus huonontaa ruokavalion ravintoainetiheyttä, vaikeuttaa painonhallintaa ja on haitallista hammasterveydelle. Nuorten keskuudessa sokeroitujen juomien käyttö on suosittua, mikä on haitaksi niin suunterveydelle kuin yleiselle terveydentilalle. Janojuomana paras on vesijohtovesi.

 

Runsaasti urheilevan nuoren ravitsemuksessa ateriarytmi sekä energia- ja ravintoaineiden saanti on erityisen tärkeää, sillä riittävä energiansaanti on merkittävin urheilijan suorituskykyyn ja palautumiseen vaikuttava tekijä. Urheileva nuoren ruokavalioissa täytyy kiinnittää huomiota riittävään hiilihydraattien määrään ja niiden osuutta on hyvä lisätä liikuntalajin kuormituksen mukaan. Hiilihydraattien lähteenä kannattaa suosia täysjyväviljoja, joista saadaan tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia ja rautaa. Proteiinia urheileva nuori saa riittävästi lautasmallin mukaisista pääaterioista ja syömällä välipalaksi esimerkiksi vähäsokerista jogurttia, rahkaa tai kananmunalla päällystetyn leivän.


 

 

Lisäravinteet lapsen ruokavalion tukena


D-vitamiini


Kaikille lapsille suositellaan D-vitamiinivalmistettua kahden viikon iästä lähtien ympärivuotisesti aina 18 vuoden ikään saakka.


•                         Kahden viikon ikäisestä 1-vuotiaaksi saakka lapsille annetaan D-vitamiinivalmistetta 10 μg/päivä ympäri vuoden. Mikäli imeväisikäinen lapsi saa äidinmaidon tilalle tai lisäksi äidinmaidonkorvikkeita tai vieroitusvalmisteita, hänelle annostellaan D-vitamiinilisää yksilöllisesti.

•                         Yksivuotiaille lapsille annetaan D-vitamiinivalmistetta 10 μg/päivä ympäri vuoden.

•                         2-17 -vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmisteen käyttöä 7,5 μg/päivä ympäri vuoden.



Monivitamiinivalmisteet



Aina lapsen ruokailu ei suju kuin tanssi ja tällöin vanhemmat saattavat haluta varmistaa, että kaikkia vitamiineja ja hivenaineita saadaan riittävästi päivittäin. Monivitamiineja on saatavana valtavasti eri maksuisina ja erilaisilla koostumuksilla, joten sopiva suutuntuma löytyy yhdessä farmaseutin kanssa taatusti. Joskus meillä on Koivu Apteekissa myös mahdollista antaa lapselle maistiainen apteekissa käynnin yhteydessä. Kun lapsi itse saa vaikuttaa sopivaan makuun, tulee lisäravinteet varmemmin kotonakin otettua. Monissa perheissä lapset pitävät hyvänmakuisia vitamiineja miltei nameina ja huolehtivat, että vanhempi muistaa antaa odotetun herkun.



Kalsium


Kalsium on luustomme tärkein rakennusaine. Lapsille kalsiumin riittävä saanti vuorokaudessa on määritelty seuraavasti: 6-11 kk ikäisillä lapsilla 540mg, 1-5 vuotiailla 600mg, 6-9 vuotiailla 700mg ja 10-20 vuotiailla lapsilla 900 mg. Oman ruokavalion sisältämää kalkin määrää voi arvioida netistä löytyvällä kätevällä laskurilla esimerkiksi osoitteessa https://www.kaypahoito.fi/nix02083. Jos lapsen kalsiumin saanti ravinnosta jää alle suositusten, voidaan kalsiumia käyttää lisäravinteena. Lapsille käyvät samat kalkkivalmisteet kuin aikuisillekin, mutta kokemusten mukaan jauhoiset purutabletit eivät kuitenkaan aina lapsille maistu. Kalsiumia on saatavana myös jauhemuodossa, jota voidaan sekoittaa vaikka lapsen lempimehuun. Makeuttamaton kalsiumsitraattijauhe sopii myös silloin, jos lapsella on allergioita, jotka rajoittavat sopivan valmisteen valintaa. Lapsille on myös kehitetty aivan omia, perinteisistä purutableteista poikkeavia pehmeitä pureskelutabletteja, jotka tuntuvat suussa vähän kuin hedelmäkarkeilta.


Lähteet: thl, ruokavirasto, käypä hoito.


Pidä huolta aivoistasi

Pidä huolta aivoistasi

Ajattele aivojasi – huolehdi muististasi


Ystävät ja kaverit kunniaan – Sosiaalinen kanssakäyminen aktivoi muistin toimintaa ja edistää aivojen terveyttä auttamalla hallitsemaan stressiä ja ehkäisemällä mielialan laskua ja alavireisyyttä.


Liikunta tavaksi – Säännöllinen sykettä nostava liikunta keski-iässä vähentää muistisairauden riskiä.


Kypärästä suojaa vauhtilajeissa – Kallovammat altistavat aivovauriolle ja muistisairauksille.


Ruokapöydän viisaat valinnat:

• Kalaa kaksi kertaa viikossa – Kalarasvat pienentävät sekä sydän- ja verisuonisairauksien että muistisairauksien riskiä.

• Marjoja, hedelmiä ja kasviksia joka päivä – Suojaa aivoverisuonille ja sydämelle.

• Rypsiöljyä ruoanlaittoon – Enemmän kasvisrasvoja ja niukemmin kaloreita pienentää muistisairauden riskiä.


Alkoholia harkiten – Humalahakuinen alkoholinkäyttö altistaa muistioireille ja sekoittaa unirytmiä.


Valitse savuttomuus – Tupakointi lisää etenevän muistisairauden riskiä.


Nuku tarpeeksi – Aivot rakastavat unta. Hyvä ja riittävä uni on aivojen toiminnan edellytys sekä oppimisen että muistin kannalta, kun taas jatkuva unenpuute voi aiheuttaa muistioireita.


Hallitse stressi – Positiivinen stressi on hyväksi, mutta jatkuva ylikuormittava stressi altistaa muistioireille.


Lähde:https://www.muistiliitto.fi/application/files/8914/8666/3876/Muisti_-_Kytt-_ja_huolto-ohjeet_FIN_280114.pdf



Turvallinen asiointi Koivu Apteekissa

Turvallinen asiointi Koivu Apteekissa

JOS TUNNET OLOSI SAIRAAKSI - ÄLÄ ASIOI APTEEKISSA

Pyydä läheistäsi asioimaan puolestasi tai tilaa lääkkeet verkkoapteekistamme. Ohjeet reseptilääkkeiden tilaamiseen löydät täältä


Tietyt ihmisryhmät ovat esimerkiksi ikänsä tai jonkin perussairautensa vuoksi alttiimpia vakavalle koronaviruksen aiheuttamalle infektiolle. Toivomme, että autat riskiryhmään kuuluvaa läheistäsi sähköisten palveluiden käyttämisessä tai asioit hänen puolestaan apteekissa. Ajankohtaista ja luotettavaa tietoa koronavirus COVID-19 infektiosta ja vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin löydät mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivustolta



Toisen puolesta asioiminen apteekissa


1. Anna lääkkeen hakijalle mukaan kela-kortti ja lääkkeen nimi ja vahvuus. Jos sinulla on useita lääkkeitä ja lääkelista, mielellään myös se.

TAI

2. Tee sähköinen apteekkiasiointi-valtuutus Suomi.fi -verkkopalvelussa. Valtuutetulla henkilöllä on oikeus ostaa reseptilääkkeitä, tarkistaa kela- ja reseptitietoja, uusia ja mitätöidä sähköinen lääkemääräys ja pyytää yhteenvetoa resepteistäsi apteekissa. Valtuutuksen antaminen edellyttää verkkopankkitunnuksia sekä valtuutettavan (ts. puolestasi toimivan henkilön) henkilön henkilötunnuksen. 


Sinulle, joka asioit toisen puolesta sähköisellä valtuutuksella: Tarvitset oman henkilöllisyystodistuksesi sekä sen henkilön henkilötunnuksen, jonka puolesta asioit. Pelkän nimen perusteella emme löydä tietoja Kanta-järjestelmästä.


Jos sinulla ei ole pankkitunnuksia, voit valtuuttaa toisen henkilön apteekkiasioimiseen puolestasi myös paperisella valtakirjalla. Pyydä läheistäsi hakemaan valtakirjapohja apteekista.


Jos apteekkiasiointi ei muuten ole mahdollista, ota yhteys puhelimitse apteekkiin klo 12-16 välisenä aikana sopiaksesi lääkkeiden toimitustavasta,

Verkkoapteekki palvelee joka päivä

Verkkoapteekki palvelee joka päivä

Tavallisesti apteekkiin tullaan joko ostamaan lääkärin määräämiä lääkkeitä tai kysymään neuvoa johonkin yksittäiseen vaivaan. On ehkä sattunut jokin haaveri, jonka seurauksena tarvitaan sidetarpeita, on erilaisia kipuja tai vetämätön olo. Joskus flunssa vaivaa, uni ei tule iltaisin tai iho oireilee. Terveyden ammattilainen kuuntelee ja auttaa ratkaisemaan ongelmia – ja varsin usein siinä sivussa tulee hoidettua montaa muutakin asiaa, kuin vain sitä yhtä, joka alun perin sai astumaan ovista sisään.


Jos sinulle on jo löytynyt ne oikeat apteekkituotteet, jolla hoidat hyvinvointiasi ja reseptilääkitys on kohdallaan, voimme palvella sinua nopeasti ja vaivattomasti verkossa. Muista, että myös verkkoapteekissa voit aina valita haluavasi lääkeneuvontaa, jolloin farmaseuttimme soittaa sinulle ja auttaa niin lääkkeiden kuin lääkkeettömien tuotteiden käytössä. Reseptilääkkeiden kohdalla otamme sinuun aina yhteyttä antaaksemme hintaneuvontaa ja ohjeet lääkkeen oikeasta ja turvallisesta käytöstä. 


Verkkoasiointi on helppoa, näin se onnistuu:


ITSEHOITOTUOTTEET JA ITSEHOITOLÄÄKKEET

Itsehoitolääkkeet, ravintolisät ja ihonhoitotuotteet on kätevää klikkailla ostoskoriin. Ostokorissa voit valita haluamasi toimitus- ja maksutavan.


RESEPTILÄÄKKEET

Reseptilääketilauksen teet punaista (Tilaa reseptilääkkeitä) -nappia painamalla, jonka jälkeen kirjaudut palveluun käyttäen vahvaa sähköistä tunnistautumista esim. pankkitunnuksilla. Kirjautumalla palveluun pystyt itse samalla tarkistamaan lääkemääräystesi tilannetta Kanta-palvelusta sekä annat apteekille luvan käydä varaamassa reseptisi toimitettavaksi.


Reseptilääkkeiden valinnan jälkeen voit vielä lisätä tilaukseesi itsehoitotuotteita ja farmaseutti soittaa sinulle toivomanasi ajankohtana.


Lääke- ja hintaneuvonnan jälkeen saat ostosten maksulinkin sähköpostiisi ja maksettuasi ostoksen voit joko noutaa tuotteet apteekilta jonottamatta tai toimitamme ne sinulle postitse tai kotiinkuljetuksella. Maksulinkki on voimassa 24 tuntia, minkä jälkeen maksamatta jäänyt tilaus peruuntuu. Huomaathan, että maksu kannattaa pyrkiä suorittamaan mahdollisimman pian linkin saapumisen jälkeen, jotta reaaliaikainen kelakorvaus määrittyy oikein. 


Huomioi seuraavat rajoitukset:

  • Sinulla tulee olla sähköinen resepti tilaamallesi lääkkeelle
  • Toimitus on mahdollista vain Suomeen
  • Verkkoapteekin kautta ei voi toimittaa kylmäsäilytyksen vaativia tai huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä, kuten vahvoja kipulääkkeitä
  • Yleisesti väärinkäytettäviä, keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä saa kerrallaan tilata vain pienimmän pakkauskoon
Seksuaalisuus osana terveyttä

Seksuaalisuus osana terveyttä

Seksuaalisuus on edelleen vaiettu aihe. Se on kuitenkin jokaisen ihmisen perusoikeus ja yksi perustarpeista. Jokainen ihminen kokee ja ilmentää seksuaalisuuttaan omalla henkilökohtaisella tavallaan. 


Monenlaiset asiat voivat luoda haasteita seksuaalisuudelle. Esimerkiksi stressi, väsymys tai huonot kokemukset aiheuttavat epäilemättä haasteita. Lisäksi monet yleiset lääkkeet sekä sairaudet voivat aiheuttaa ongelmia. Tällaisia ovat esimerkiksi monet masennuksen hoitoon käytetyt lääkkeet, jotka voivat vähentää seksuaalista halukkuutta sekä nautintoa. Osa Parkinsonin taudin hoitoon käytetyistä lääkkeistä taas voivat lisätä seksuaalista halua jopa kiusallisen paljon. Jotkut verenpainelääkkeet voivat vaikuttaa peniksen verenkiertoon ja aiheuttaa osalle miehistä erektio-ongelmia. Kannattaa rohkeasti puhua lääkkeiden aiheuttamista ongelmista lääkärin tai farmaseutin kanssa, usein suuria haittoja aiheuttava lääke voidaan vaihtaa toiseen. Lääkettä ei kuitenkaan koskaan tule lopettaa omin päin. Täytyy myös muistaa, että kaikki haittavaikutukset ovat yksilöllisiä, joku lääke sopii toiselle ja toiselle taas ei.


Hormonaalinen ehkäisy voi tuoda mukanaan haasteita. Joskus se voi aiheuttaa seksuaalisen halun vähenemistä sekä limakalvojen kuivumista. Limakalvojen kuivuutta voi helposti hoitaa apteekista saatavilla emätinvoiteilla. Ne kosteuttavat ja suojaavat limakalvoja. Usein niissä on mukana maitohappoa, joka auttaa ylläpitämään emättimen luonnollista pH:ta. On hyvä muistaa liukuvoiteen käytön merkitys, se tekee seksistä nautinnollisempaa ja suojaa herkkiä limakalvoja. Toisaalta hormonaalinen ehkäisy voi tuoda helpotusta elämään: kuukautiskivut voivat helpottua ja varmuus ehkäisyn toimivuudesta vähentää stressiä. Tämä voi jopa lisätä seksuaalista halua. Täytyy kuitenkin muistaa, että hormonaalinen ehkäisy ei suojaa seksitaudeilta. Apteekkimme valikoimista löytyy kattava valikoima erilaisia kondomeja. Meiltä löytyy eri koko vaihtoehtoja, lateksiton kondomi, naisten kondomi sekä suuseksisuoja.


Joskus voi olla vaikea määritellä, johtuvatko ongelmat elämäntilanteesta, sairaudesta vai lääkkeistä, joilla sairautta hoidetaan. Ongelmien ilmaantuessa äkillisesti asia kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa. Esimerkiksi erektiohäiriö voi olla miehen ensimmäinen oire valtimosairaudesta, korkeasta verenpaineesta tai diabeteksestä. Erektiohäiriöiden hoitoon on olemassa monia lääkkeellisiä vaihtoehtoja, mutta niitä voidaan hoitaa myös lääkkeettömästi penispumpun sekä -renkaan avulla. Nämä molemmat löytyvät nyt apteekkimme valikoimista.


Kun ihminen sairastuu, seksuaalisuus ei yleensä ole päällimmäisenä huolenaiheena. Kun voimavarat sairaudesta toipuessa lisääntyvät, voi seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset nousta hyvinkin merkityksellisiksi. Sairauden aikana seksuaalisuus voi olla myös suuri voimavara. Ei pidä väheksyä hellyyden ja läheisyyden merkitys. Esimerkiksi hieronta on hyvä tapa oppia etsimään itsestä tai kumppanista nautinnollisia kohtia. Samalla se rentouttaa ja vähentää stressiä. Apteekistamme löytyy tuoksullisia hierontaöljyjä, joiden avulla voidaan myös aktivoida aisteja. On tärkeää muistaa, että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntää. Itselle ja kumppanille voi tuottaa nautintoa monin tavoin. Orgasmivaikeuksista tai yhdyntäkivuista kärsivä voi kokeilla avuksi erilaisia vibraattoreita.


Me Koivu Apteekissa haluamme olla mukana tukemassa hyvää seksuaaliterveyttä. Apteekistamme löytyy kattava valikoima seksuaaliterveystuotteita. Meillä työskentelee myös seksuaaliterveyden ammattilainen – seksuaalineuvoja. Tule rohkeasti keskustelemaan haasteistasi äläkä epäröi kysyä, jos jokin asia mietityttää!